Som kustnorrman har jag varit smått frustrerad över Mälardalens utbud när det gäller fisk. Hemma är det fiskmarknad. Färskt från havet. Fångat inatt. Doftar tång, salt och hav. För att älskas och njutas på tallriken.
Mitt i Chinatown ser jag den; fiskmarknaden. Det är varmt. Tusen doftar. Svettigt. Turister i I Love New York T-shirts. För just det, jag är i New York, det stora äpplet över alla äpplen. Och kineser. Lika många som i Kina. Och fisk. Ännu mer fisk. Och på något sätt får jag associationen: Hem.
Dagen innan, i en mataffär på hörnet 2nd Avenue 92nd Street tittar jag på musslor. Inte tråkiga blåmusslor från Konsum. Inte som blåmusslorna i Hötorgshallen heller. Utan färska, stora, fina, feta och inte blå musslor som jag tyvärr inte vet namnet på. Och jag vill ha ett rum med kök. Inget hotellrum, utan rum med gryta, stekpanna, kniv, slev och djupa tallrikar. Skedar också.
Nu när jag befinner mig i Chinatown räcker det inte med en gryta eller ett recept. I mitt huvud dyker de fram, 100 recept samtidigt. De kämpar mot varandra. Alla vill främst i min hjärnbark. Recepten snor ingredienser från varandra. De största och snyggaste räkorna tar platsen till de frusna, storlek 90/120. Mina ögon vandrar över raderna med lådor. Lådor med med krabbor, tång, sjöborrar, räkor och fisk som jag sett, och inte sett förut. Krabborna klättrar på varandra. Inga illaluktande vakuumförpackade med grått slem här inte.
Jag ser på krabban och den på mig. Med sina små krabbögon upptäcker den sitt öde. Mannen med grytan och värdens varmaste bad. Kokande.
Chinatown inspirerar. Inte uteslutande till det öppenbara, kinesisk mat. Utan till hela världen. Alla dessa recept som slogs: Kinesiska kräftor i söt chili, lime, färsk grön koriander. Eller det blir Vietnam kanske? Blåmusslor ångat i vitt vin, persilja, vitlök, kanske lite grädde, serveras med pommes frites och aioli. Det är Belgiska köket. En stor härlig fiskfilet med muskotkryddad sötpotatismos. Det kanske är Afrika. Färska räkor, majonäs, citron och vitt bröd och vin i samma färg. Det äter vi första sommardagen där jag kommer från.
Finns det något bättre och mer delikat än färsk fisk och skäldjur, direkt från båten? Eller som här, från båten om natten, till fiskauktionen i gryningen och vidare till affärerna och fiskmarknaden om morgonen. Knappast.
Och det är precis som om krabborna vet det. Fiskarna, krabborna och alla andra skaldjur i sina bäddar av tång på marknaden i Chinatown, New York. Skall de ändå möta sitt öde i min gryta, så skall de vara vackra och dofta gott. De förtjänar att älskas och njutas på tallriken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar