Några affärer säljer de från Finland importerade kareliska pirogerna. Underbare små bakelser av rågmjöl fyllda med salt risgrynsgröt. Låter kanske inte så gott, men det är det. Mina första kareliska piroger åt jag faktiskt just i Karelen. I den delen av karelen som är ryskt område nu, och där huvudstaden heter Petrozavodsk. Ute på gatan sålde en gumma varma, färska piroger för en krona styck (5 rubler för att vara precis). Jag fick den i handen med ett papper runt att hålla i. Snabb och god streetfood på ett annorlunda sätt.
Kareliska piroger kan man självklart baka själv om man har tålamod. Kanske jag gör det någon gång. Hittils har jag bara köpt färdiga. Ett paket med 8 stk kostar runt 30 kronor. De är utmärkta att frysa, och när de sen värmas i ugn blir det nästan som färska.
I Finland äter man pirogerna med äggesmör; krossa ett par kokta ägg med en gaffel och blanda i lagom mängd smör. Jag serverade detta som en förrätt en gång jag inte hade bröd hemma. ”Man tager vad man haver” är ett uttryck från Norges första kokboksförfattare, Hanna Winsnäs som utgav sin och Norges första kokbok 1795. Detta uttryck får nästan bli mitt motto. Det stämmer ju.
I alla fall; Gör en bädd av små blad (ruccula, babymangold, spenat eller andra). Ha på några droppar balsamico och ev lite olja. Lägg den varma pirogen på salladsbädden och bred ut äggesmör på pirogen. Nu kan du ta några skivor rökt, rimmad eller gravat lax eller öring som du garnerar pirogen med. Jag valde rimmad öring som min mamma hade gjort.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar