29 oktober 2009

Indisk lammgryta med curry.

Den här grytan gjorde jag på landet för en månad sen, och nu efterfrågas receptet. Originalet är hämtat från Gyldendals Nye Store Kokebok där rätten kallas Indisk Lammecurry, fast jag gör om lite och kallar det mitt eget.

Det du behöver är:

Lammkött utan ben, t ex från lår, bog eller nacke.
Fett att steka i, jag brukar blanda smör och rapsolja
Gul lök
Äpple
Curry
Kanel
Spiskummin
Vitlök
Tomatpuré
Redning, t ex vetemjöl, maizena eller potatismjöl
Mango Chutney
Creme fraiche
salt

Köttet skäras i lagom bitar, stekas tillsammans med hackad lök och äpple i tärningar. Kryddorna tillsätts i önskad mängd, dock var försiktig med kanelen, tillsammans med vitlök och låt sen steka på längre värme så att inte kryddorna bränner.

Ha i tomatpure, mango chutney samt en redningen av t ex vetemjöl och vatten. Låt koka till lagom konsistens. Koka till köttet är mört. Ha i creme fraiche mot slutet och salta.

Serveras med basmati ris samt banan, ananas och gurka i bitar, samt jordnötter eller cashewnötter, ev någon stärk chilisås om inte curryn är tillräckligt stärk. Nan är heller aldrig fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar